Everything is figure-out-able

Aug 10, 2016 by

Everything is figure-out-able
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Dear blog,

I know I haven’t been writing here for so long. Just to update that I am still alive. πŸ™‚

Last year was quite hectic with personal, work and family obligations. I was not at my healthiest state at that time. Stressful life takes a toll on me.

2016 has turned a new leaf. My husband and I faced some uncertainties in our career path, and some challenging situations. Despite all that, we just take it day by day, month by month. Living the present moment, and keeping our relationship strong.

We are grateful that we are able to see the silver lining out of the life challenges. “Everything is figure-out-able” is my current favourite quote (the term originally coined by @marieforleo). No matter how challenging the situation you’re facing, just remember that you’ll be able to figure something out (and solve the issues). Have faith, and trust that The Universe (God) has your back.

image
Photo taken last weekend. Spending time with each other (working), yet can safely ignore each other πŸ™‚


read more

Related Posts

Tags

Share This

Hello again..!

Nov 26, 2014 by

Hello again..!
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

“Either write something worth reading, or do something worth writing”. – Benjamin Franklin



After not writing for so long, now I’m trying to post an entry from my phone. Need to make use of mobile blogging; where I can draft a blog post on my smartphone while lying in bed. Malas enough? Pfft!

I miss writing in my blog. Though I know people nowadays are not much into blogs. Some turns their Instagram entry into a long blog post. I don’t think it’s justified. Though I understand it is a lot easier to do than blogging.


“I don’t have time to write” is my over-used phrase. I should find time to share thoughts from my head.


IMG20141121150503

Photo taken at Coffee Planet, Nu Sentral mall. I LOVE their Hazelnut Hot Choc, big time! Better than Starbuck’s



read more

Related Posts

Tags

Share This

Wordless Wednesday #13

May 1, 2013 by

Wordless Wednesday #13
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS




4p_01x

read more

Related Posts

Tags

Share This

Writing Retreat

Apr 27, 2013 by

Writing Retreat
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Doing my writing work at my favourite resort. To clear my mind, enjoy the green view, and be productive!

20130427-092723.jpg

read more

Related Posts

Tags

Share This

Hotel Review: Impiana Resort Cherating

Mar 23, 2013 by

Hotel Review: Impiana Resort Cherating
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

My other half and I went to Cherating as he has to attend a business meeting nearby. Stayed in this resort for 3D2N. Reserved Superior Deluxe with Seaview (all rooms are sea-view anyway) via Booking.com. Check-in was a breeze.

DSC_0695

DSC_0698

Though we really appreciate the beach side location, the resort looks old and do need upgrade/refurbishment.

It has the charm of the old days, as if staying in a village house. It has quite a big living area, and study desk overlooking the window with beach view. Very nice! Anyhow, people who expect modern layout or design may have different view about this resort.

03_living



04_bedroom

The room was big with all the basic amenities required. With the price given, it is really good value for money. Some area can be improved like the zinc/aluminum roof that the resort use for to cover the balcony, when it was raining heavily it was noisy so maybe some insulation can be done to reduce it.

Staffs were attentive, polite and always smile. Ordered room service a few times. Reasonable delivery time. Food presentation and taste are satisfactory, only can get better if they can expand the menu. Nasi Goreng Impiana (both the Kampung and Chinese style) was delicious.

10_nasi goreng

They served standard breakfast spread with international and local delicacies. Choice not that wide, but acceptable for me. We love their nasi lemak. Ordered omelet from the egg counter.

The hotel has a big swimming pool, but I did not have the chance to try it.

The only downside for this hotel is that the rooms already shown signs of worn out. For some, it may give eerie feeling due to the (almost) antique atmosphere in the room. It can be made even better if the ambient and some furniture be upgraded. They have to spend some money for the resort to look ‘fresh’ and more inviting. I can see some works done and ongoing to replace old/rotten wood planks, commendable and hopefully to continue and intensify.

However if you look for quiet and peaceful stay, this resort is good for you. I would recommend this place if you need a place to be secluded from hussle and bussle of city/town life. It may be beneficial for someone who wants full concentration and avoiding distractions (e.g.: writer, people on certain assignment).

Tip:
The resort does not have any elevator and lack of ramps to slide/roll your luggage, so avoid bringing large & heavy luggage if you cannot lift them.

Do request for room near to- and same level as the lobby if you have walking difficulties, or plan to bring large/heavy luggage.

read more

Serena Brasserie @ Intercontinental KL: a delightful experience

Feb 25, 2013 by

Serena Brasserie @ Intercontinental KL: a delightful experience
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

I came here to celebrate my other half’s birthday. We chose a dinner buffet as it is one of the things that makes him happy: eating. Smile  Yes, I love the ambience much. We came on a Sunday night and not many people were there (off-peak season).

 

 

 

 

 

IMG_5847

 

Buffet spread was great. They serve rice with various selection of local dishes, Japanese sushi and salad selection. Too bad I did not capture many photos. Was too busy enjoying the food. The chef prepared lamb chop and mee goreng mamak (Indian-style fried noodles) upon request. They were delicious! Another dish that I personally enjoy much was their chicken satay. It’s juicy and sweet, perfect for my liking. It’s good that their satay gravy was not too oily.

 

IMG_5813

We tried some desserts and ice cream afterwards.

 

IMG_5830_thumb.jpg

They even served us complimentary Teh Tarik drinks before we go home, a nice touch indeed.



read more

Langkawi Trip: Four Points by Sheraton review

Feb 15, 2013 by

Langkawi Trip: Four Points by Sheraton review
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Chinese New Year (CNY) holiday: a long weekend (Saturday-Tuesday), we decided to go for a Cuti-Cuti Malaysia trip to Langkawi for 3D2N. A reward for my small achievement; having presented my research progress to the faculty 2 days earlier.

Day 1
We booked AEROCAB to pick us up at 640am, since our usual ride AIRPORT LIMO (AL) fully booked this holiday season. Similar with AL, driver arrived punctual to time, and we were informed of driver contact number beforehand. The 1 hour ride was smooth. Since we checked in via web earlier, we had ample time to drop our luggage and settled for a cuppa.

Flight to langkawi took one hour. We just realized that Four Points by Sheraton is just two minute away from the airport. We arrived at 1130am. Official check in time is at 3pm. But the front desk staffs were kind enough to allow us to check in early. We paid for the Junior Suite, but luckily received free upgrade to a Premier Suite.

I was stunned by the breathtaking view from the infinity pool. It’s the main attraction of this hotel.

4p_02



They also provide a kiddy pool and a playroom for children.

4p_03


HOTEL REVIEW: FOUR POINTS BY SHERATON, LANGKAWI



Collage_room

Our Premier Suite was EXTREMELY HUGE (926sq feet) – as if we brought half of our home space here. Typical suite with a kitchenette, dining table for 4, a living area, and lounge sofas. Bathroom with bathtub was spacious. The bedroom and living area was separated by a sliding door. Useful to maintain privacy if you’re having guests. Big flat screen TVs in bedroom and living area. The Premier Suite located at ground floor, with full view of the beach, and a few steps away from the swimming pool.




4p_04


We had the chance to swim on first and second day of our stay. Luckily our room located nearby the pool.

IMG_5580

After spending 3 days and 2 nights there, the good and bad things about the resort are:

Good :
+ Near to airport. Our taxi ride was less than 10 minutes.

+ Quiet location. Away from the busy Chenang Beach. Good place if you just want to relax.

+ Very spacious room. Our Premier Suite can really fit a family of 6 nicely plus your shopping stuff.

+ In-room Wi-Fi was available for free. Signal is OK at the living area but not at the bedroom.

+ Large and nicely keep infinity pool, with a kids pool available. The scenery at the pool during sunset was stunning. The pool was open from 8 a.m. to 8 p.m. so lots of time for swimming. The infinity pool was facing a private beach which was clean and nice to hang out.

+ Gymnasium which open 24 hours a day. The equipment – a weight station, two thread-mills, two exercise bikes, two elliptical-trainers – were almost new and in good condition. The gym was almost always empty so if you are gym buff, you can get a a good workout there which I did.

+ Easy to get taxi to go anywhere, if you are renting a car/van. Just tell the front desk personnel and they can get you a taxi really fast.Β 

Bad:
– The room was soulless. It was very bare and bland. The resort has some sort of minimalist concept, but it was simply taking the concept to the extreme. It will not do any harm to put some decorations.

– Not value for money. For a big sum of money, we expect way better. As an example, the room did have a small pantry with complimentary coffee making set and lots of shelves and drawers, but no mini fridge. While this did not affect our stay, but having to countless Hotels and Resorts where many of them were way cheaper and smaller but can provide a mini fridge as a standard, why not a Premier Suite which should be one of best room available in this resort? Breakfast was average, selection was limited but the charge was RM50 per head. No room service.

– Maintenance was an issue. Bedsheet was stained, big cracks can be seen on the wall, our front door’s chain lock was damaged, floor tiles was stained. While the room was made up every morning but there was no effort shown to get things repaired.

– If you are afraid of insect especially ants, take precaution. We had ants invasion after we left our soft drink uncovered on the tea table overnight.

– No ‘Please Do Not Disturb’ and “Please Make Up My Room’ sign. Unless you are happen to be in the room and lock the secondary lock/knob, there is no way for you to tell the Housekeeping personnel to give you privacy during the morning rounds.

If you are on business and need to be near to airport, with money to spent, and just need a room to drop off your bags and doze off, this resort will be good for you. The resort is also good for someone who likes to swim at pool or working out at the gym, as long as not spending much time at the room itself. However if you looking for value for money, excellent services and attention to details, think twice.

read more

Perjalanan Jihad Haji (Part 2): KLIA-Jeddah-Makkah

Oct 14, 2012 by

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

9 buah bas khas diiringi polis trafik membawa kami dari Kompleks Tabung Haji ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Urusan check-in dan pemeriksaan kastam dah diselesaikan di kompleks TH Kelana Jaya. Jadi, bas terus bawa kami ke KLIA! Turun dari bas, hanya perlu jalan beberapa langkah untuk naik kapal terbang yg menunggu. Hebat. Kami salute dan berterima kasih kepada pengurusan Tabung Haji yang berikan perkhidmatan terbaik untuk jemaah haji. Perjalanan sangat lancar dan tepat pada waktu. Terasa seperti VIP.

Air mata tak henti-henti mengalir. Para jemaah diam melayan perasaan, sambil diiringi alunan nasyid dalam bas. Perasaan yang tak boleh digambarkan. Kami tinggalkan hal dunia, harta benda dan keluarga. Menyerahkan diri untuk mengadap Pencipta. Masing-masing berpakaian putih. Sama rata. Kami difahamkan, perjalanan haji adalah perjalanan jihad. Terutama untuk perempuan (yang tak perlu berjihad di medan perang dsb). Dalam perjalanan itu, kami menyerahkan diri sepenuhnya kepada Tuhan. Syukur tak terhingga dengan panggilan-Nya. Dalam berjuta umat Islam yang mahu pergi, kami yang kerdil ni antara yang dijemput-Nya.

*Nota: Walaupun urusan giliran haji dan visa itu diuruskan oleh manusia (e.g. Tabung Haji, kedutaan Saudi), tapi ingatlah kalau Allah s.w.t dah tetapkan rezeki kita untuk pergi, walau macam mana halangan datang kita tetap akan pergi dengan izin-Nya. Kalau bukan rezeki kita pada tahun itu, walau banyak mana duit kita misalnya, kita tetap takkan jejak kaki ke sana. (Ada contoh jemaah yang dah sampai ke airport, tiba-tiba pengsan. Terus tak dapat berangkat menunaikan haji. Kuasa Allah!).

Pukul 11.25 pagi, kami berlepas ke Jeddah. Saya dah suami dapat tempat duduk yang leg room sangat luas. Alhamdulillah. Perjalanan 8 jam dipermudahkan. Video panduan haji dipasang sepanjang perjalanan. Jadi, jemaah berpeluang mengulangkaji manasik haji.

Kami mendarat di Lapangan Terbang (Haji) Jeddah pada pukul 4.15 petang (waktu Saudi). Lapangan Terbang ini khas untuk perjalanan jemaah haji (dan umrah?). Kami dibawa berehat di ruang menunggu. Petugas Tabung Haji dan Pegawai perubatan tempatan datang untuk memeriksa passport dan buku kesihatan (nak pastikan rekod suntikan vaksin Meninggococcal yang diwajibkan telah dibuat). Tak lama kemudian, kami beratur untuk pemeriksaan kastam. Amazingly, proses hanya mengambil masa 20 minit. Petugas kastam tempatan pun kelihatan ceria (good mood). Hanya kami dari penerbangan KT93 yang beratur pada masa tu. Dengan mudah kami dapat retrieve luggage kami. Tak perlu menunggu lama. Malah, pengalaman kami di Atarturk Airport, Turki pun lebih menyiksakan. Syukur Ya Allah. Jujurnya, kami dah expect the worst – setelah mendengar macam-macam cerita pengalaman jemaah terdahulu di airport Jeddah. Alhamdulillah, Tuhan permudahkan perjalanan kami.

Kemudian, kami perlu dapatkan tiket bas. Proses ni lama sikit sebab ramai orang (mostly lelaki). Jadi, suami yang tolong beratur dan dapatkan tiket. Hanya perlu tunjukkan passport dan pengenalan diri jemaah. Saya berehat di ruang rehat yang disediakan sementara tunggu suami dapatkan tiket. Kami solat jamak Maghrib-Isya di situ. Dalam airport tu ada ruang solat (tanpa dinding) yang berdekatan dengan bilik air.

Kami diminta beratur mengikut no bas masing-masing. Saya dan suami bas #6. Bas ekspress tu akan bawa kami ke Mekah (perjalanan lebih kurang 2 jam). Passport kami dipegang oleh pemandu bas. Kehadiran setiap jemaah akan diperiksa sebelum bas mulakan perjalanan. Tak boleh nak sesuka hati pindah bas lain πŸ™‚ Sementara tunggu mereka angkut beg-beg besar kami menggunakan forklift, kami disajikan sebungkus nasi Mandy setiap seorang beserta sebotol air zam-zam untuk makan malam. Subhanallah, saiz hidangan Arab lah. Memang tak habis makan!

Pukul 9 mlm (2 pagi waktu Msia), kami bertolak ke Mekah. Badan memang terasa penat setelah seharian bermusafir (keluar rumah di KL pukul 4 pagi tadi). Semua jemaah tidur dalam bas. Mengantuk amat! Singgah sekejap di Pilgrim Guidance Centre (tempat pengurusan jemaah haji – lebih kurang mcm Kompleks Tabung Haji). Perkarangan nya luas, untuk memudahkan bas masuk. Dapat welcome gift box bertulis “We take care of you” πŸ™‚ Dalam kotak tu ada makanan ringan – muffin, roti cheese, buah, air kotak, air zamzam.

Akhirnya, kami sampai ke bandar Mekah. Kelihatan bandar ‘hidup’ dan diterangi lampu-lampu. Kami sampai di hotel lebih kurang pukul 11 mlm. Lega sungguh dapat rebahkan badan atas katil yang empuk. Saya bayangkan dapat tilam nipis macam tilam asrama, tapi dapat tilam single yang tebal macam di hotel-hotel. Syukur πŸ™‚ Kami ber-6 sebilik. Setiap seorang dapat katil single masing-masing. Bilik tak terlalu sempit, tak terlalu luas. Ada 1 bilik air, small kitchenette dengan sinki, dan 1 peti sejuk 1 pintu dalam bilik kami.

Hotel kami lebih kurang macam hotel 2 bintang di Malaysia. Ada 3 lif penumpang. Ambil masa sikit untuk naik ke bilik kami di tingkat 6, sebab 300 orang nak naik lif pada masa yang sama. Pengenalan diri kami (yang digantung di leher) bertulis nama, no bas, penerbangan, maktab (hotel), dan no bilik. Pelekat yang serupa juga ditampal di beg-beg kami. Untuk mengelakkan kehilangan beg, atau jemaah sendiri.

Kami berehat di bilik sementara menuggu beg-beg besar dibawa naik oleh petugas (ada beg yang sampai awal sebelum jemaah pun). Dalam lebih kurang sejam, beg kami sampai di depan pintu bilik. Excellent service!

Kami diminta berkumpul pagi esok di Musolla hotel untuk solat Subuh dan taklimat selamat datang. Setelah bertegur sapa ringkas dengan ahli bilik, masing-masing terus rehatkan badan dan lelapkan mata. Menyiapkan diri untuk hari-hari seterusnya.

read more

Perjalanan Jihad Haji (Part 1): Kelana Jaya-KLIA

Oct 14, 2012 by

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Orang kata, keberangkatan ke Tanah Suci diiringi kepenatan. Kami tidak terkecuali. Selain sibuk mengemas barang untuk dibawa, melayan tetamu yang datang, lazimnya jemaah perlu menguruskan harta benda (dan ahli keluarga) yang ditinggalkan.

Niat asal mahu tidur pukul 9 malam tak tercapai. Sudahnya, pukul 12 tengah malam baru masuk tidur. Saya fikir, boleh kah nak bangun awal nanti? Perlu bangun pukul 3 pagi untuk bersiap. Menakjubkan, hanya berbekalkan niat kami berjaya bangun tepat pukul 3 pagi tanpa bantuan jam loceng. Allah Maha Kuasa! Sejujurnya, saya terlalu penat hingga tertidur semasa cuba set jam.

Sempat kami solat sunat tahajud, taubat dan hajat. Mandi sunat ihram dan sunat ihram juga kami lakukan. Hari yang ditunggu-tunggu dah tiba. Gembira, sebak bercampur baur. Kami alas perut dengan secawan kopi dan sekeping biskut sahaja. Tak lalu makan.

Tiba di Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya sebelum Subuh lagi. Yang menghantar kami ialah ibu bapa saya serta 2 adik lelaki. Tak lama selepas itu, ibu bapa saya beredar untuk pulang ke Kemaman.

Selesai solat Subuh di surau Kompleks Tabung Haji, jemaah diminta beratur untuk mengambil Kit Pendaftaran Haji (berisi gelang tangan, pelekat nama di bag, kad pengenalan diri jemaah). Dari kit itulah kami mendapat maklumat tentang bilik, maktab, no bas, dll. Selain itu, kami masih mendapat barang tajaan seperti sabun mandi (ihram), hand sanitizer, dll.

Waktu check in adalah pukul 8.20 pagi. Ibu bapa mertua dan adik-adik ipar saya sempat datang. Kawan baik saya, Shamsiah pun berkeras nak hantar ke kompleks Kelana Jaya. Tak lama lepas tu, kami dipanggil masuk.

Beg-beg yang saya bawa:
– 1 beg besar 29inci (berat 20kg) – check-in.
– 1 cabin bag yang beroda dan boleh juga disandang belakang (trolley backpack). – 5-6kg (plan nak bawa beg ni ke Arafah/Mina nanti. Sbb saya rasa beg kecil muatan 5kg yg TH bagi tak cukup utk saya).
– 1 sling bag – untuk isi barang peribadi (passport, duit, etc).

Kami diberi taklimat haji dalam dewan kompleks Tabung Haji. Bila ahli keluarga hilang dari pandangan, dan dikelilingi jemaah yg berpakaia putih (ihram), macam-macam perasaan mula datang. Sepanjang taklimat, air mata bergenang dan mengalir. Terasa kerdil sangat untuk dijemput ke perjalanan istimewa itu.

read more

Persediaan Haji: Mental, Kursus & Buku

Oct 5, 2012 by

Persediaan Haji: Mental, Kursus & Buku
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Sejak awal tahun ni, hati saya rasa rindu sangat nak ke Tanah Suci. Mungkin hikmah dari cabaran-cabaran yang dihadapi dalam hidup, hati tertarik untuk lebih dekat pada-Nya. Pada mulanya, saya ajak suami pergi mengerjakan umrah tahun ini. Setelah berbincang, akhirnya kami memutuskan untuk berusaha mengerjakan haji; rukun Islam yang ke-5 itu.

Dan bagi Allah atas manusia untuk berhaji di Baitullah bagi sesiapa yang mampu mengadakan perjalanan ke sana. (Surah Ali ‘Imran 3: 97)

Perlbagai reaksi yang kami terima bila kami buat keputusan ini. Rata-rata orang berpendapat, kerja haji adalah untuk orang-orang tua. Sebenarnya, tidak semestinya begitu. Haji adalah salah satu rukun Islam kepada yang mampu. Siapa yang mampu, tapi tak berusaha pergi menunaikan haji, tak lengkap lah rukun Islamnya. Pengertian “mampu” saya tak huraikan dengan panjang lebar di sini (mungkin di entry yang lain). Bole baca atau tanya ustaz dengan lebih lanjut.

Tak nafi kan, perasaan takut tetap ada. Takut dengan dosa-dosa lama, takut kalau-kalau dihukum oleh Allah di Tanah Suci, takut kalau tak jadi cukup baik bila balik dari haji nanti, takut dengan expectation masyarakat bila dah bergelar haji/hajah…. (senarai ‘takut’ tu tak habis).

Saya tanya suami pendapatnya tentang pergi haji semasa muda ni. Dia cakap, Kita bukannya muda sangat pun. Perasan je muda Aha..betul juga kata dia tu. Tahun ni saya 30 tahun, dan suami 31. Umur yang cukup matang kami rasa untuk buat keputusan sebegini. Realiti nya, tua/muda itu subjektif. Yang paling penting, ajal tidak mengira tua atau muda. Yang paling kami takut ialah, meninggalkan dunia tanpa cukup rukun Islam. Dan terlalu seronok dengan kesenangan dunia hingga lupa melaksanakan perkara asas yang wajib.

Both our parents are very supportive. Bila kami menyuarakan hasrat, sepenuh hati mereka menyokong. Tanpa ragu-ragu dengan kemampuan atau kesungguhan kami. Dengan semangat itu, kami bulatkan tekad. Walaupun ada cabaran dan glitches di sana sini, kami tetap fikir positif dan anggap itu semua sebagai ujian dari-Nya untuk lihat sejauh mana kami bersungguh.

Kami mula mengumpul maklumat berkenaan haji; dimulai dengan mencari kursus-kursus bersiri yang dianjur Tabung Haji (TH). Kami sertai kursus bersiri sejak April 2012 (kursus dah mula dari Februari). Untuk menambah pengetahuan, kami mengambil inisiatif sendiri membeli buku-buku dan bahan yang relevan, seperti berikut:

20121005-011650.jpg

Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman – Muhd Kamil Ibrahim (RM29 @ MPH)

Buku ini tak perlukan pengenalan. Saya percaya ramai yang tahu dan pernah baca blog tulisan Prof Kamil, Kehidupan Ringkas Tapi Signifikan. Saya labelkan buku ini MESTI BACA (must read). Jujur, buku ini banyak membuka minda dan hati saya untuk menyahut perintah-Nya untuk mengerjakan haji. Bahasa ringkas, kemas tersusun, penuh ikhlas, mudah menyentuh hati kecil ‘orang biasa-biasa’ seperti saya.



Nota Kursus Asas Haji (~RM30)

Buku ni kami beli di kursus haji bersiri. Ringkasan nota-nota kursus asas haji. Ada satu lagi versi yang lebih detail. Saya suka yang ni, sebab tak perlu baca ayat panjang-panjang πŸ˜‰ Buku ini menjadi buku teks kami. Walaupun nampak tebal, tak begitu lama nak habiskannya. Ada banyak carta aliran dan gambar. Ringkas dan mudah faham.

20121005-015033.jpg


20121005-015245.jpg

Soalan-Soalan remeh tentang haji: tapi anda malu bertanya

Bila dah khatam ‘buku teks’ asas haji, saya baca buku ni pula. Isi kandungannya memang kena dengan tajuk. Saya hargai usaha penulis menggunakan approach yang tidak stereotype. Soalan-soalan dalam buku ni kedengaran agak remeh itu, tapi amat membantu menambah pemahaman kami.

Ini tiga buku utama yang sempat kami baca sebelum bertolak (selain dari rujukan Internet dan memonton DVD panduan haji). Ada beberapa lagi buku menarik yang saya baca semasa di Mekah, sebelum musim haji bermula. Saya akan tulis di entry yang lain. Insya Allah.

read more